Mostar, ciutat dividida

Mostar, la capital de l’Herzegovina i sens dubte una de les joies del país.
Tots tenim en ment el seu famós pont, ja sigui perquè tenim alguna referència, pel video de la seva destrucció o bé perquè Red Bull organitza anualment salts des dels 26 metres d’alçada que té el Pont Vell sobre el riu Neretva.

Pont Mostar
Pont Mostar

Mostar és indiscutiblement un dels pobles obligatoris de Bòsnia-Herzegovina. A més del pont, té un casc històric d’estil musulmà preciós, amb el seu “mercadillo” i els seus carrerons. Una mica ple de turistes, però es gaudeix bé.
De fet a Bòsnia, centres històrics d’estil musulmà tan ben preservats [restaurats] en queden pocs.
Mostar concentra una gran diversitat arquitectònica; no només de caire otomà sinó també venecià o austro-hongar; i és que Mostar ha estat sempre un centre neuràlgic.

Mostar Stari Grad Ciutat Vella
Ciutat vella

Però Mostar acumula molta història i l’emprenta de la guerra (1992-95) encara està molt present: la ciutat ha quedat dividida en dos.
A Mostar hi viuen majoritàriament dues ètnies: els croats i els bosniacs. Aquests havien conviscut sense gaires problemes com passava a la resta del país. Va esclatar la guerra i tot i que en un inici uns i altres eren aliats, al maig del 1993 van començar les hostiliatats i els croates van iniciar un setge de 10 mesos a la ciutat antiga, on vivien els bosniacs.

Mostar Bulevard
Bulevard

La ciutat es va dividir en dos i el Bulevard – el carrer que creua la ciutat per entrar i sortir – es va convertir en la línia del front.
Els bosniacs o aquells que no combregàven amb l’ofensiva croata van ser “expulsats” als barris assetjats o eliminats i va començar una bestial guerra dins d’uns pocs quilòmetres quadrats.

La ciutat ja mai més tornaria a la normalitat. La ciutat segueix dividida en dos en tots els aspectes i es poden veure encara clares seqüel·les de la guerra als edificis. No va ser fins el 2005 que les forces de la ONU (espanyoles) van abandonar la ciutat. On per cert, arrel d’això ha provocat que un gran nombre d’habitants de Mostar “xapurregin” el castellà.

Plaça Espanya Mostar
Plaça Espanya

Bona part de la divisió es percep amb els detalls. Detalls que es poden observar a tot Bòsnia (entre els pobles) però rarment en un mateix poble.
A la banda croata només venen cervesa croata, venen samarretes de la selecció de Croàcia, tenen un sistema educatiu en croat, la universitat és croata, l’equip de futbol (el Zrinjski, refundat el 1992) té l’arlequinat vermell i blanc croata a l’escut i en general, està ple de banderes croates. La gent es considera a si mateix Herzegoví (i no Bosni) i lògicament no hi ha mesquites sinó esglèsies catòliques.
A la banda bòsnia veuen cervesa bòsnia, tenen souvenirs amb Pjanic i Dzeko, estudien en bosni, són del Velez Mostar i hi ha institucions musulmanes… i en tot cas, no se’ls ha perdut res a l’altra banda del Bulevard.

Pintades a banda i banda
Velez Mostar vs. Zrinjski

Entre les dues “ciutats”, el Bulevard, encara en ruines i la Plaça Espanya que recorda la presència espanyola a la zona i tots els morts de les Nacions Unides durant la seva estada.

Les ferides no estàn tancades i sense anar més lluny, els croates van construïr desprès de la guerra (2000) una creu de 33 metres que es veu des de qualsevol punt del poble i que s’il·lumina per la nit. Des de la muntanya on avui hi ha la creu, els croates disparaven i atacaven la població. Sembla ser que els croates van deixar un record del que són capaços de fer.

La Creu de Mostar
La Creu de Mostar

Una anècdota curiosa és que el Velez Mostar, equip de futbol històric de la ciutat, té [tenia] l’estadi a la banda croata (el Pod Bijelim Brijegom Stadion) i desprès de la guerra mai ha recuperat el seu terreny de joc. S’ha mudat a un poble a les afores de Mostar, Vrapcici, i juga els seus partits allà. L’equip ha intentat “recuperar” l’estadi, però el Zrinjski se l’ha apropiat.

Mostar és sens dubte un destí obligat però conèixer aquests detalls fan de la visita, una experiència realment única.

Salut i pau!

PS. La Guerra dels Balcans va ser la segona guerra televisada, just desprès de la primera invasió dels EEUU a Irak.
Uns video de la BBC – War in Mostar. https://www.youtube.com/watch?v=Ipua2Mh_F_c

 

Un comentario en “Mostar, ciutat dividida”

  1. Ep! Queda una mica amagada i cal anar a cercar-la, però hi ha un simbol que vol representar la unitat entre les dues comunitats. És una estatua de Bruce Lee, segons sembla una afició que totes dues bandes de la ciutat tenien en comú. Per a la propera vista! 😀 Salut!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *