Lukomir: l’últim poble bosnià

A les muntanyes de Bjelasnica, sobre Sarajevo, hi ha un conjunt de pobles perduts a la muntanya. El més especial de tots és Lukomir. S’accedeix des de Sarajevo i desprès de passar per l’estació d’esquí de Bjelasnica t’endinses a la muntanya, fas uns 15 km de pista i finalment arribes a un poblet meravellós: És l’últim poble típicament Bosnià i l’únic d’aquella zona que es va escapar de la guerra… probablement no van trobar-l’ho.

Lukomir
Lukomir

Actualment hi ha una vintena de cases habitades, unes vaques i moltes ovelles. El poble es troba a 1.500 metres i actualment ja ningú hi viu a l’hivern. El poble té llum i aigüa corrent des de fa pocs anys i encara guarda tota la seva màgia.
Els seus habitants són majoritàriament dones de més de 7o anys que passen els estius fent mitjons de llana, munyint les vaques, fent formatge, treballant l’hort i saludant als turistes.

Lukomir
Lukomir

El poble es troba a la part superior de l’espectacular canó de Rakitnika i des d’allà es gaudeix d’un paissatge bestial i d’una tranquil·litat única. Pots fer moltes excursions des d’allà, encara que cap d’elles està indicada, però difícilment us perdreu. Podeu estar tranquils ja que per aquella zona no hi ha mines.
Organitzen excursions d’un dia des de Sarajevo: transport i passejada amb guia, però no ho recomanaria ja que és molt car i passar la nit allà val la pena, més que pujar-hi simplement a fer una excursió.

Rakitnika canyon view

S’hi pot dormir des del 2014 ja que han recuperat una casa i l’han convertit en alberg. Ara bé, per poder-hi anar s’ha de passar primer per Konjic (a dues hores d’allà) i preguntar a una agència que hi ha passat el pont perquè t’acompanyin a obrir la casa, ja que sinó, no hi ha ningú (a no ser que tinguis la sort que en el moment que hi vagis, ja hi hagi inquilins).
La casa té una habitació gran amb lliteres i llar de foc on podem dormir unes 20 persones.
El preu és de 20€ nit amb esmorzar i val molt la pena. Per 7,5€ et fan un àpat. Tot el que cuinen és fet per les dones del poble i per la noia que ens va acompanyar: BRUTAL.
Ah, i hi ha un bar… ara bé, sense nevera, així que no espereu una birreta fresca.

Rakitnika Canyon

Recomanem altament passar-hi un parell de nits i respirar calma de la bona… i abrigueu-vos que a la nit fa molt fred.

Salut i tranquil·litat!

Lukomir Bjelasnica

Food Lukomir Bjelasnica

Lukomir mosque

Lukomir Hotel

Rakitnika canyon view

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *